Folkekirkens Skoletjeneste - hvad er det?

En skoletjeneste er undervisningstilbud til folkeskolen

Folkekirkens skoletjenester

Formål
I lighed med andre kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Den Gamle By, Zoologisk Have og diverse kunstmuseer m.fl. er der inden for folkekirken over store dele af landet etableret skoletjenester. Formålet med de folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke-samarbejder er at styrke samarbejdet mellem lokale kirker og skoler (præster og lærere) om undervisningsmæssige opgaver. På skolens præmisser. Da folkeskolen siden 1975 har været defineret som en ikke-forkyndende institution udbydes såvel undervisningstilbud som kurser på skolens præmisser og dermed inden for rammerne af bestemmelserne for skolens undervisning. På den måde er der allerede i udgangspunktet taget hensyn til, at alle skoleelever skal kunne deltage i projekterne.

Kristendomskundskab i skolen
I formålet for skolens religionsundervisning hedder det, ”at eleverne (skal opnå) kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold til andre.” Dette sker primært gennem arbejdet med bibelske fortællinger og den evangelisk-lutherske kristendomsforståelse men også gennem mødet med andre religioner og livsopfattelser. Alt sammen for at bidrage til ”at gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og give dem forståelse for andre lande og kulturer”, som det hedder i skolen overordnede formål.

Undervisningsmateriale og projekter
De folkekirkelige skoletjenester udbyder undervisningsprojekter i relation til skolernes læseplaner og årsplanlægning. Typisk er projekterne bygget op over et centralt almentmenneskeligt tema som med udgangspunkt i religionsundervisningen belyses tværfagligt, og ikke sjældent vil der i projekterne indgå et besøg i en lokal kirke, hvor eleverne møder repræsentanter for den levende kirke i form af præster, organister o.a. med relation til kirken.

Darwin, H. C. Andersen og Sebastian
I 2009 - 2010 er Darwin på skoleskemaet. Undervisningsmaterialet Tro og Viden er et godt eksempel på skoletjenesternes tilbud. I H.C. Andersen-året blev der udarbejdet et stort materiale om H.C. Andersens eventyr og bibelens lignelser, Ser du det store i det små?  I 2007 blev materialet Kors for en hammer om Danmarks overgang til kristendom præsenteret sammen med Sebastians musical Jernbyrd. Gennem de sidste 15-20 år er der rundt omkring i landet under Menighedsrådslovens kapitel 8 blevet etableret flere forskellige former for samarbejde mellem skole og kirke – herunder egentlige folkekirkelige skoletjenester og formaliserede samarbejdsprojekter med én eller flere ansatte. (Se i undermenuen 'Love og regler...').