Ser du det store i det små - eller gårn du bare og kigger?

Et landsdækkende skole-kirke projekt - oktober 2005

I oktober 2005 afvikledes endnu en landsdækkende festival med den gode historie som tema. Der blev oprettet en hjemmeside til afviklingen af projektet. Hjemmesiden www.serdudet.dk er nu nedlagt.

Hér er beskrivelsen fra dengang:
I anledning af H. C. Andersen-året er titlen denne gang Den gode historie - på eventyr, og det har inspireret Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke-samarbejder til et projekt, som samtlige skoler og kirker i landet vil kunne deltage i. Projektets titel er:
Ser du det store i det små - eller går du bare og kigger?Zoom på lignelser og eventyr.

Omdrejningspunktet for projektet er et udvalg af de allerkorteste lignelser fra Det Nye Testamente og et tilsvarende antal af H. C. Andersens korteste og mindst kendte eventyr. I begge typer fortællinger forbindes det største i livet med det allermindste: sennepsfrø, tabte mønter, vanddråber m.v.. Projektet vil lægge op til et videre arbejde med dette perspektiv både i ord og i form af æstetiske udtryksformer. Der vil således både blive zoomet ind på genrerne lignelser og eventyr og på virkeligheden, sådan som den fx kan indfanges fotografisk.

Projektet henvender sig til 4. – 6. klassetrin og lægger op til et samarbejde imellem lokale skoler og kirker. Senest i april 2005 vil der blive udsendt yderligere oplysninger om projektet med mulighed for tilmelding til det. Omkring 1. juni 2005 vil der foreligge et tilhørende undervisningsmateriale. Skulle man være interesseret i at deltage i projektet i samarbejde med en lokal skole/kirke og ikke får nærmere oplysninger ad anden vej, vil oplysnings- og tilmeldingsmateriale efter 1. april desuden kunne rekvireres via denne hjemmeside.

Materialer
Der er til projektet udarbejdet et baggrundsmateriale om lignelser og eventyr til læreren - inkl. konkrete idéer til undervisning. Derudover er der til projektet knyttet en hjemmeside "Ser du det", hvor eleverne kan arbejde med zoomeffekten. Elevernes arbejder kan ses på elevsitet fra september 2005.

Pris: 150 kr. pr. sæt.
Et sæt består af:
- en udgave af undervisnings-/baggrundsmaterialet (udsendes i maj).
- en cd-rom (udsendes i beg. 2006).
- en postkortplakat (udsendes i beg. 2006).

Forløb
Undervisningsforløbet strækker sig over ca. 15 lektioner og er opdelt i følgende faser:

1.”Zoom-effekten”
Undervisningsoptakt i klassen, som har til formål at spore eleverne ind på ”zoom-effekten”. Ser du det store i det små?

2.”Zoom på lignelser og eventyr”

Teoridel i klassen, hvor der arbejdes med de lignelser og eventyr, som er udvalgt til projektet.

3.”Kirken zoomer og du kan også zoome”
Eleverne får den lokale kirke præsenteret som et hus, hvor der zoomes ind på en særlig måde, og går herefter på fotojagt i kirken efter motiver, der viser det store i det små.

4. Bearbejdelse i klassen af fase 2. og 3.:

Eleverne producerer individuelt eller i grupper deres egne lignelser ellereventyr ud fra arbejdet i kirken. Disse illustreres med fotos, der ertaget i kirken eller et andet sted. Såvel tekster som billeder kanarrangeres på elevernes egen hjemmeside på skolens intranet, hvis etsådant eksisterer. Alternativt kan der laves en lille udstilling på skoleneller i kirken.

På projektets vegne
Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke-samarbejder Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster.